Blog by Cigl

285 letů

572 280 km

BlogbyCigl

SPECIÁL: Pět let na cestách

Aneb už jsem asi fakt starej.

prožito: 28.1.2016 – 28.1.2021
vypuštěno: 1. února 2021

Popravdě mi to vůbec nedošlo, ale když mi ve čtvrtek Instagram připomněl, že je to pět let od mýho prvního tripu, trochu to ve mně hrklo…“Pět let? Tolik?“

No a když už je to výročí, a ono pět let není každej rok, tak jsem se rozhodl udělat tady na blogu takovej speciál, kterej těch krásných 5 let shrnuje.

Obsah

2016

Začínalo to samozřejmě o dost jinak, než jak moje cestování vypadá dneska. Kdyby moje dnešní já někde potkalo sama sebe verze 2016, asi bych si říkal, co je to za magora a co to má proboha na hlavě. Byl jsem vyjukanej hubeňour, co se sotva domluvil, ale ty začátky jsou vždycky těžký.

Bylo to v den pololetního vysvědčení ve třeťáku na gymplu. Já rupnul z němčiny a večer sedl poprvé v životě do letadla a letěl do Londýna, kterej jsem si okamžitě zamiloval. Co se naopak nepovedlo, bylo nocování na letišti po příletu do Anglie. Takovou šílenost na prvním tripu dokážu vymyslet fakt jen já. Ale neodradilo mě to.

Pamatuju si, že po návratu z Londýna jsem se cítil, jak kdybych vylezl na Everest a dělal z toho trochu víc, než to reálně bylo. Z dnešního pohledu je to pro mě letět do Londýna jako jet šalinou do hospody, tehdy to však byla euforie jak prase. 

Další tripy na sebe nenechaly dlouho čekat. Celkově byl ale ten první rok takovej rozkoukávací a v mnohým dost úsměvnej, jako třeba moje ztracení se v nočních Benátkách nebo zmatený pobíhání po autobusovým nádraží v Krakově, odkud že mi jede ten bus. 

Nějak to holt ale začít muselo.

Mě to samotnýho
prostě strašně baví.

Už od začátku jsem si nějak držel tu auru, že je mi samotnýmu na cestách fajn. Vždyť při plánování toho prvního Londýna mě ani nenapadlo se někoho zeptat, jestli letí se mnou. To asi mluví za všechno. 

V tom prvním roce jsem si ale taky dvakrát zkusil jet s někým. Jednou to byla hrůza, jednou to bylo super. Holt je to o tom, s kým cestujete a to, že si před tripem řeknete, že to bude v pohodě ještě neznamená, že to tak fakt bude.

2016 trip list

#1 Londýn

#2 Londýn – Brighton

#3 Benátky – Verona – Bergamo

#4 Milán – Brusel

#5 Krakov – Stockholm – Krakov

2016 flights stats

11

letů

9880

km

2017

Postupem času, a v roce 2017 je ten přerod patrnej určitě nejvíc, se moje cestování začalo ubírat jistým směrem. Já tomu dneska říkám Dělat si to zajímavý. Lítání jen tam a zpátky už zkrátka bylo dost, to přece dělá každej. 

Přišly samozřejmě i první problémy. Ne nadarmo se říká, že čím víc polívky si dáš, tím větší je pravděpodobnost, že se utopíš. Stávka na letišti v Berlíně a půlka tripu v trapu. To se holt občas stane. I o tom to cestování je.

2017 trip list

#1 Londýn – Eastbourne

#2 Berlín – Riga – Kaunas – Kodaň – Londýn

#3 Bergamo (Como) – Barcelona – Porto – Londýn

#4 Milán – Bordeaux – Londýn

#5 Berlín – Riga – Vilnius – Oslo – Londýn – Hastings

Peklo na zemi

Ten rok 2017 by se dal nazvat i nějakým přelomem. Jednak jsem začínal cítit, že mi je evropský pískoviště čím dál víc malý. Druhak jsem přišel na to, že si holt budu muset udělat pevný zásady, co se spolucestujících týče. Nebudu tu psát telenovelu, takže opravdu ve zkratce: Dvě hlučný holky a jeden Cigl. Jak to asi mohlo dopadnout? Velmi špatně! V takovéto konfiguraci už nikdy! 

2017 flights stats

18

letů

17 176

km

Nejhezčí fotky

Pokud bych měl z roku 2017 něco vypíchnout, budou to dvě věci. 

Beachy Head. Perla jižního pobřeží Anglie, kterou jsem si okamžitě vzal za svou a to místo nahoře na útesu nad majákem řadím strašně vysoko.

Poslední trip roku. V rámci výletu do Pobaltí, Osla a následně Londýna a opět jižní pobřeží vznikly fotky, který do dneška považuju za jedny z nejlepších, co jsem udělal. Naživo to navíc bylo ještě stokrát hezčí. Jakože jo, tohle se hodně povedlo.

Jo a taky že jsem odmaturoval samozřejmě a ukončil svoji studijní kariéru.

2018

Novej rok, nová práce, nový možnosti.

Co si budem, na škole, zvlášť na gymplu je strašně složitý vydělat si tolik, aby se z toho dalo udělat něco obřího. Člověk si prostě nemůže říct “Letím do Antarktidy.” Zaprvé by ho učitelé zabili, zadruhé by musel vykrást banku. 

I díky tomu jsem mohl vyrazit do Švýcarska, nebo poprvé do Norska za polární kruh lovit auroru. Neúspěšně.

Dál za obzor dál

Já každým tripem cítil, že mi Evropa začíná být těsná v pasu, že už se do ní taktak vejdu. Přišel čas letět dál. Poprvé do Asie.

Pamatuju si, jak jsem byl vyklepanej úplně stejně, jako tehdy v lednu 2016, kdy to všechno začínalo. Přitom je to úplně to stejný, jen člověk letí dýl. 

Úplně nejhorší to se mnou bylo v Číně, kde jsem měl asi den přestup v Guagzhou (Kantonu). Já si skrz to, že se tam na nic nepřipojíte a nikde mimo hotel a letiště nedomluvíte, vnuknul do hlavy, že mě tam snad rozporcují na polívku. Teď s klidným srdcem mohu prohlásit, že to není pravda. Polívky dělají kluci max. ze psů. Ale vyplašenej jsem byl teda parádně. Obecně se pro mě za těch 5 let ale Čína stala něčím strašně fascinujícím.

Obecně ten první asijskej výlet byl šílenej. Skoro všude jen jednu noc, v druhé polovině výletu navíc každý den vstávání kolem páté ranní, což u mě znamená tak trošku válku. Ovšem zkušenost k nezaplacení, zvlášť k tomu, co jsem si naplánoval jako další adventuru.

2018 trip list

#1 Švýcarsko – Londýn

#2 Gdaňsk – Tromsø – Gdaňsk – Stockholm – Budapešť

#3 Berlín – Skotsko – Dublin – Londýn – Eastbourne

#4 Boloňa – San Marino

#5 Budapešť – Dubaj – Kanton – Bangkok – Krabi – Kuala Lumpur – Singapur – Berlín

#6 Londýn

#7 Cesta kolem světa 1
Barcelona – San Francisco – Honolulu – Ósaka – Kyoto – Tokyo – Soul (DMZ) – Wuhan – Řím

Cesta kolem světa 1

Největší šílenost, dobrodružství, výzva. Sen.

O tom byla cesta kolem světa v prosinci. Absolutní vrchol mýho prozatimního cestování, kterej jsem plánoval půl roku a snil o něm snad od chvíle, co jsem začal lítat. A byla fantastická. Za těch 13 dní jsem viděl tolik, že mi přijde, že to do dneška teprve všechno zpracovávám.

2018
flights stats

32

letů

72 041

km

2019

Tenhle rok považuju za totální vrchol. V tomhle roce jsem se rozlítal tak, jak bych chtěl lítat každej rok. Bohužel byl rok 2019 na nějakou dobu nejspíš posledním normálním rokem, ale o tom až později. 

Když to vezmu ze začátku. Zažil jsem úžasnej trip na Lofoty, na kterej do smrti nezapomenu. Poprvé jsem viděl polární záři. Poprvé se mi stalo, že mě nějaký místo ohromí takovým způsobem, jakým se to stalo tady. 

Poprvé jsem viděl Amsterdam. Poprvé jsem byl v Hong Kongu, kde jsem se jen usvědčil v tom, že já ten asijskej odér prostě můžu víc, než jiný. 

Do Švajcu aspoň jednou ročně.

Taky jsem se utvrdil v tom, že je mi dobře ve Švýcarsku. Až moc dobře. Dohoda sama se sebou teda zní, že do Švajcu za kravičkama, horama a čokoládou aspoň jednou ročně, což, musím zaklepat, daří.

2019 trip list

#1 Londýn – Seaford – Talinn – Helsinki – Berlín – Milán

#2 Londýn – Tromsø – Lofoty – Tromsø – Gdaňsk – Stockholm

#3 Amsterdam – Hong Kong – Londýn

#4 Milán – Švýcarsko

#5 Cesta kolem světa 2
Milán – Kyjev – Bangkok – Kuala Lumpur – Bangkok – Peking (Badaling) – Hong Kong – San Francisco – Stockholm

#6 PANAM
Barcelona – Boston – Panama City – Lima – Cuzco – Lima – Santiago de Chile – Barcelona – Londýn

Cesta kolem světa 2

Koncem léta jsem chtěl do Chile. Dopadlo to lehce jinak, ale stěžovat si nemůžu. Já o tomto tripu už napsal samostatný report, takže to tady moc rozvádět nebudu. Každopádně bych ale chtěl říct, že stejně jako v případě Švýcarska, i cestu kolem světa bych chtěl dělat každej rok.

Obletět zeměkouli

bych chtěl každej rok.

Panam

Nakonec i na tu Jižní Ameriku došlo. Místo Chile hlavní cíl Peru. Cuzco, kousek od Machu Pichu, na které jsem nejel a nechal si ho na příště. Amerika obecně není úplně můj šálek piva, ale já si nemůžu stěžovat. Tady nebylo absolutně proč. A ani jednou jsem neměl strach, že mě přepadnou, a to už se počítá!!! Navíc když koukáte na tak úžasný místo, okolnosti moc neřešíte. 

100

Koncem tohoto tripu jsem navíc dosáhl na metu 100 letů. Pro někoho by to třeba nic neznamenalo. Pro mě však strašně moc. Navíc na moje narozeniny a ještě do Londýna, kde to celý začalo!

2019
flights stats

40

letů

104 005

km

2020

Rok 2020 měl být dalším stéblem krásnýho cestování, jenže nebyl. 

Přitom to začalo tak krásně. Další asijské dobrodružství. Parádní výlet na Taiwan dával předpoklad, že tento rok bude stát za to. No…doopravdy stál.

V únoru jsem ještě stihl moje Švýcarsko a pak to začalo. Od února do konce června bez letadla, bez cestování. Když vám vezmou tu nejlepší věc co máte, prostě to nebudete vy. A já opravdu nebyl já. 

Zbytek roku byl, jak když nutíte puberťáka hrát si s hračkama pro kojence. Aspoň mi to tak přišlo. Ano, jsem rád, že jsem mohl aspoň nějak cestovat, ale nebylo to prostě ono. Já si nechci stěžovat, vím, že to působí, že chci trochu moc. Jsem zdravej a cestování je jen věc navíc, ale ne pro mě. Já s lítáním stojím a padám.

2020 trip list

#1 Riga – Istanbul – Šanghaj – Taipei – Hong Kong – Kuala Lumpur – Londýn

#2 Bergamo – Švýcarsko

#3 Švýcarsko

#4 Cesta kolem Evropy
Rhodos – Benátky – Londýn – Edinburgh – Shetlandy – Edinburgh – Gdaňsk – Stockholm – Nice – Monaco – Varšava

#5 Lisabon – Řím

#6 Stockholm – Luleå – Abisko – Stockholm – Istanbul

Spásná aurora

Pokud jsem za něco rád, tak je to listopadový trip za polární kruh do švédského Abiska. Tam ze mě ten splín aspoň trochu spadnul. Tam jsem byl šťastnej.

2020
flights stats

32

letů

52 455

km

2021

Rok 2021 tady máme chvilku. Mně už se ale povedlo to, o čem jsem rok snil – letět daleko mimo Evropu. Přes 10 hodin za horizont. 

Těch pět let ve vzduchu jsem tak završil víc než hezky. Samostatnej report o tomto výletu samozřejmě v dohledné době bude!

 

2021 trip list

#1 Mexiko
Ženeva – Paříž – Mexico City – Mérida – Chichén Itza – Tulum – Mexico City – Paříž – Ženeva

Další přibudou.
Korona nekorona.

Bylo to krásných pět let. Zažil a viděl jsem toho tolik, že se to snad ani nedá vypsat. Je teda pravda, že kůň zvracející v barvách francouzské trikolóry a couvající stíhačka mi pořád unikají. Našel jsem si místa, kam se vracím strašně rád. Našel jsem aerolinky, se kterýma už nikdy nepoletím. Hlavně jsem ale našel sám sebe!

Doba je zlá, ale já budu snít dál. Na seznamu je Severní Korea, Point Nemo, Patagonia, Sibiř, Zéland a plno dalších. Nejdřív ze všeho ale spáchám cestu kolem světa 3 a pak asi i 4, aby to tempo jedna ročně opravdu platilo. Snad to ještě letos půjde.

Nakonec bych chtěl strašně poděkovat lidem, kteří mě v mým lítání podporujou a tlačí dopředu. Kdybych neměl komu ze svých cest posílat pohledy, nedávalo by to žádnej smysl a bylo by to k ničemu. 

Cigl! 

5

let

144

letů

278 732

km

Nejnavštěvovanější místa

Londýn

16x

Stockholm

7x

Milán

5x

Nejdelší lety

11 154 km

SCL – BCN

Santiago de Chile – Barcelona

LEVEL | Airbus A330-200

23.-24.11.2019

11 147 km

hkg – sfo

Hong Kong – San Francisco

Cathay Pacific | Boeing 777-300ER

28.8.2019

10 947 km

kul – lhr

Kuala Lumpur – London Heathrow

Malaysia Airlines | Airbus A350-900

15.1.2020

9937 km

sin – txl

Singapore – Berlin Tegel

SCOOT | Boeing 787-8 Dreamliner

8.7.2018

9751 km

bcn – sfo

Barcelona – San Francisco

LEVEL | Airbus A330-200

5.12.2018

Nejkratší lety

231 km

GVA – ZRH

Geneva – Zurich

Swiss | Airbus A220-300

19.2.2020

231 km

Zrh – gva

Zurich – Geneva

Swiss | Airbus A320-200

3.7.2020

231 km

zrh – gva

Zurich – Geneva

Swiss | Airbus A220-100

8.1.2021

231 km

gva – zrh

Geneva – Zurich

Swiss | Airbus A220-100

20.1.2021

EMERGENCY LANDING

279 km

OSR – prg

Ostrava – Praha

LOT | Bombardier Dash 8 Q400

28.1.2020

Počet letů za rok

No Data Found

*V roce 2021 počítáno pouze do 30.1.2021.

Počet km za rok

No Data Found

*V roce 2021 počítáno pouze do 30.1.2021.